חוסן קהילתי נמדד ביכולת הקהילה להתנהל בצורה נכונה בעת שינוי או משבר – התנהלות שתאפשר לקהילה לקבל החלטות תוך שמירת אחדות הקהילה ואף אפשרות לצמוח ממנו.
מעורבות של אדם שלישי, מקצועי ונטרלי מאפשרת לבנות יחד עם הנהגת הקהילה והצבור, את המתווה הנכון והייחודי לאותה קהילה, לזהות את המצב ולמנוע משברים, ולנהל הליך מקצועי עד לסיום העניין באמצעות בניית הסכמות.
הליך זה נקרא בשפה המקצועית "בניית הסכמות", מכיוון שאין מדובר בהליך גישור רגיל בין שני צדדים המנהלים דיאלוג ומגיעים להסכם, אלא בהליך רב משתתפים שהוא מורכב יותר.
מטרת התהליך הינה בין היתר: שיתוף חברי הקהילה בזיהוי הדברים החשובים לכל קבוצה בקהילה וקיום שיח המאפשר הבנה וכבוד של הקבוצות השונות שבקהילה, גיבוש המתווה המתאים לקהילה שבו תתקבלנה ההכרעות (בניית צוות שיגיש המלצות; הכרעת מזכירות; הצבעה באסיפה או בקלפי וכו').
השילוב של ניסיון מקצועי בתחום הגישור, יחד עם הכרות עמוקה עם חיי הקהילה, בהיותי בעבר רב יישוב קהילתי וכיום רב בית כנסת – הובילו אותי לעסוק ולהתמחות באופן מיוחד בתחום מרתק וחשוב זה.
אני מזמין אתכם לפגישה ראשונית ללא כל התחייבות לחשיבה משותפת על המתווה שיתאים לכם.
דוגמאות לתחומי השירות:
- עבודה 'מאחורי הקלעים' עם הנהגת הקהילה (כגון מזכירות, גבאים, רב) למתן שרותי אבחון ומיפוי, מתן כלים ארגוניים, בניית אסטרטגיית פעולה וכו'.
- בחירת ובניית 'צוות הסכמות' מתוך חברי הקהילה וריכוז עבודתו. הצוות מורכב מאנשים בעלי עמדות שונות ותפקידו להגיש לחברי הקהילה מתווה להסכמות.
- מפגש עם קבוצות שונות בתוך היישוב להבנת הצרכים, ארגון ערבי שיח כהכנה לאסיפה והצבעה והובלת תהליך ההכרעה.
- הרצאות לחברי הקהילה בנושא שלום ומחלוקת.
- הובלת תהליכים לקראת ובעת שינוי בקהילה, כדוגמת: שינויים בהרכב חברי הקהילה, קליטת רב חדש, קבלת החלטות משמעותיות לקהילה ו/או החלטות הנוגעות לסדרי בית הכנסת.
- הליכי גישור במקרה של תלונות של חבר בקהילה כנגד בעל תפקיד וכיו"ב. מדובר בהליך חסוי ומהיר שמאפשר לסיים את הפרשיה בצורה מכובדת.
שאלות ותשובות:
שאלה: יש לנו בקהילה אנשים טובים ומנוסים, לשם מה יש צורך לפנות לעזרה חיצונית?
תשובה: הניסיון מלמד כי מעורבותו של איש מקצוע, שבא עם ניסיון והיכרות של מצבים דומים ממקומות אחרים, תורמת לקהילה ועוזרת לה להגיע לפתרון טוב השומר על אחדות הקהילה.
בנוסף, לגורמים בתוך הקהילה ישנו קושי להתפס כניטרליים בעוד שאדם מקצועי – שאינו קשור לקהילה ואינו נתפס כצד בסכסוך, יכול להוביל את התהליך.
כמו כן, רוב האנשים בקהילה עסוקים, רובם גם עושים את מלאכתם בהתנדבות, על כן בחירה באדם שזוהי עבודתו, מאפשרת להוביל הליך סדור ומקצועי.
שאלה: מה הן העלויות של התהליך? מהיכן נשיג תקציב לכך?
תשובה: מתוך ראיית חשיבות הנושא ורצון לעודד קהילות לפנות, נבנה תעריף הוגן (וזול יחסית לגופים מקצועיים אחרים שעוסקים בתחום).
בד"כ: התחשיב בנוי מתעריך שעתי של 300 ₪ לשעה והחזרי נסיעות. וכן תשלום נוסף חד פעמי על הובלת התהליך. במידה ומשולבים בהליך אנשי מקצוע נוספים – הם מתומחרים בנפרד.
חשוב לציין, כי פעמים רבות, הקהילה יכולה להשיג תקציב מן הרשויות לליווי התהליך.
ובנימה אישית, לעיתים 'קל' יותר להוציא כספים על דברים מוחשיים שנשארים לאורך זמן, אך בסופו של דבר, חוסנה של הקהילה ואחדותה הם הדברים החשובים באמת והם אלו שמאפשרים את צמיחת הקהילה והמשך התפתחותה.